Lees alle feiten & cijfers over vluchtelingen

Feiten & Cijfers

Hoeveel vluchtelingen zijn er wereldwijd? Waar komen de meeste vluchtelingen in Nederland vandaan? We hebben op deze pagina's de feiten en cijfers rond vluchtelingen op een rij gezet.

 

 

 • Wanneer ben je een vluchteling?

  Wanneer is iemand een vluchteling? Dit is bepaald in het Vluchtelingenverdrag. De meeste vluchtelingen in Nederland zijn hier ooit als asielzoeker naartoe gekomen.

  Lees verder
 • Alleenstaande minderjarigen

  Alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) zijn kinderen die zonder ouders of voogd in Nederland asiel aanvragen. Zij zijn extra kwetsbaar en verdienen daarom extra bescherming.

  Lees verder
 • Uitgenodigde vluchtelingen

  Wanneer de situatie voor vluchtelingen in vluchtelingenkampen uitzichtloos of zeer gevaarlijk is, kan Nederland ze uitnodigen voor hervestiging.

  Lees verder
 • Cijfers over vluchtelingen

  In de (sociale) media en in de politiek wordt van alles gezegd en geschreven over asielzoekers en vluchtelingen. Het is belangrijk dat in de discussies de goede cijfers worden gebruikt. De hier gepresenteerde cijfers zijn onder andere gebaseerd...

  Lees verder
 • Landen van herkomst

  Veel vluchtelingen in Nederland komen uit landen als Syrië, Eritrea, Afghanistan, Irak, Iran en Turkije. Waarom zijn deze mensen hun land ontvlucht? Wie hadden te vrezen voor vervolging? We lichten de situatie in deze zes landen uit.

  Lees verder
 • Weblinks

  Bekijk onze weblinks over vluchtelingenorganisaties, inburgering, minderjarigen en uitgeprocedeerden.

  Lees verder
 • Veelgestelde vragen

  We komen op voor de belangen van vluchtelingen en asielzoekers. Daar hoort ook bij dat we de feiten en cijfers nauwlettend in de gaten houden. En antwoorden geven op veelgestelde vragen. Bekijk alle vragen en antwoorden.

  Lees verder
 • Procedures, wetten & beleid

  Lees alles over de procedures, de wetten en het beleid die gelden voor vluchtelingen en asielzoekers.

  Lees verder