Wat kunnen we betekenen voor jouw gemeente?
Via onze locatiezoekfunctie vindt u gemakkelijk ons lokale aanbod of de contactgegevens van VluchtelingenWerk in uw eigen gemeente.
In 2022 gaat de nieuwe Wet inburgering van kracht. Met de komst van deze inburgeringswet krijgen gemeenten meer regie bij inburgering. Wat gaat er precies voor gemeenten veranderen? Lees meer over de belangrijkste thema's rondom de nieuwe Wet Inburgering.
Er gaat met de nieuwe inburgeringswet veel veranderen, voor gemeenten en inburgeraars. En ook voor ons. Via de Nieuwsbrief voor Gemeenten houden we u op de hoogte over de ontwikkelingen rond de nieuwe wet. Over laatste nieuwtjes van het kabinet en over onze voorbereidingen en visie.
Klik op de afbeelding rechts om de Nieuwsbrief van december 2021 te lezen.
Regioplan en het Verwey-Jonker Instituut bundelden in ‘Vakkundig aan het Werk’ de opgedane kennis uit acht onderzoeken naar de arbeidstoeleiding van vluchtelingen. Dat leverde veel bekende inzichten op, maar ook een paar nieuwe. De lessen uit ‘Vakkundig aan het Werk’ zijn volgens Radboud Fransen, adviseur arbeidsparticipatie van VluchtelingenWerk, van groot belang bij de uitvoering van de nieuwe Inburgeringswet, die per 2022 ingaat.
VluchtelingenWerk roept gemeenten op rekening te houden met de inzichten en adviezen bij het inrichten van hun dienstverlening. Daarnaast bepleiten we dat gemeenten niet focussen op ‘broodbanen’, op het zo snel mogelijk aan het werk krijgen, ook al past dat werk helemaal niet bij de vluchteling. ‘Net als Regioplan adviseren wij gemeenten samen met de vluchteling een ontwikkelpad naar de droombaan te schetsen. Het helpt als de gemeentelijke klantmanagers hier door een lage caseload ook de ruimte voor hebben’, aldus Fransen.
Klik hier voor het volledige artikel.
Het inburgeringsbeleid in Nederland is al vaak gewijzigd en bij elk wetsvoorstel stond de maatschappelijke begeleiding ter discussie. Ook bij de nieuwe inburgeringswet dreigt opnieuw te worden getornd aan de maatschappelijke begeleiding. Het lijkt erop dat de minister onvoldoende overtuigd is van het nut en de noodzaak ervan in het integratieproces van vluchtelingen. Met het oog op de nieuwe Wet Inburgering heeft VluchtelingenWerk Nederland aan Significant Public de opdracht gegeven om het belang van de maatschappelijke begeleiding inzichtelijk te maken. Het onderzoek 'Hoe, wat en waarom - De maatschappelijke begeleiding van vluchtelingen' laat zien dat het belang van maatschappelijke begeleiding én de toegevoegde waarde breed worden gedragen en niet alleen onder vluchtelingen zelf.
Lees hier meer over 'Hoe, wat en waarom - De maatschappelijke begeleiding van vluchtelingen'.
Begin november is de Wegwijzer in Onderwijs – dé online wegwijzer in het Nederlandse onderwijssysteem gelanceerd. Als vluchtelingen in Nederland komen wonen, krijgen zij (en de kinderen) te maken met het Nederlandse onderwijssysteem. Dat is een complex geheel, zowel voor vluchtelingen als hun begeleiders. Om hen wegwijs te maken in dat woud van mogelijkheden en regeltjes heeft VluchtelingenWerk, in samenwerking met andere organisaties, een nieuwe online tool ontwikkeld: wegwijzerinonderwijs.nl. Wegwijzer in Onderwijs wordt gebruikt om met vluchtelingen in gesprek te gaan over het Nederlandse onderwijssysteem. Samen met de begeleider onderzoekt de cliënt welke stappen kunnen worden ondernomen naar een gewenste opleiding.
Bij gemeenten is niet altijd bekend dat zij een budget ontvangen voor het participatieverklaringstraject en de maatschappelijke begeleiding van jongere nieuwkomers, die op een later moment alsnog inburgeringsplichtig worden.
Deze jongere nieuwkomers in de leeftijd van 16 en 17 jaar zijn tijdelijk vrijgesteld van de inburgeringsplicht, zolang zij aansluitend aan de leer- of kwalificatieplicht een opleiding volgen waarvan het diploma leidt tot vrijstelling.
Indien deze jongeren hun opleiding echter beëindigen zonder het behalen van een vrijstellend diploma, worden zij alsnog inburgeringsplichtig. Doordat DUO inzage heeft in het zogenaamde ‘onderwijsregister’, weten zij als dit het geval is. DUO stuurt diegenen dan de brief ‘Kennisgeving inburgeringsplicht’.
Gemeenten ontvangen voor de asielvergunninghouders onder hen, ook een budget maatschappelijke begeleiding. Dit is echter niet bij alle gemeenten bekend. Net als voor andere asielvergunninghouders zijn gemeenten echter wettelijk verplicht om - ook deze groep - een aanbod te doen voor zowel een participatieverklaringstraject als voor maatschappelijke begeleiding.
Lees hier meer over in de recente ‘Uitvoeringbrief inburgering’.
Kiest u voor bepaalde diensten een andere partij? Goede kans dat wij hen al kennen! En wij werken graag met ze samen. Want samen zijn we de beste bruggenbouwers.
Maatschappelijke begeleidingOnze maatschappelijk begeleiders zijn vaak de eerste contacten die vluchtelingen hebben in hun nieuwe woonplaats: zij vormen de brug naar de Nederlandse samenleving.
Ontdek waarom onze maatschappelijke begeleiding werkt >> https://www.vluchtelingenwerk.nl/westenmiddennederland/maatschappelijke-...
InburgeringAlles begint met taal. Je netwerk uitbreiden, een studie volgen of een baan vinden: het kan pas wanneer je de taal spreekt én begrijpt. Naast onze gecertificeerde NT2 docenten zetten onze vrijwilligers zich in om vluchtelingen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de taal.
Lees hier hoe VluchtelingenWerk taallessen vormgeeft binnen de Wet inburgering 2021 >> https://www.vluchtelingenwerk.nl/zuidnederland/inburgering-1
Financiële begeleidingGemeenten krijgen met de komst van de Wet inburgering 2021 de opdracht om vluchtelingen die in hun gemeente komen wonen financieel te ontzorgen. Het is noodzakelijk dat vluchtelingen financiële vaardigheden opdoen om te voorkomen dat zij na de ontzorging alsnog in financiële problemen raken.
Wij combineren groepstraining met individuele budgetcoaching >> https://www.vluchtelingenwerk.nl/oostnederland/financiele-begeleiding
Arbeidsparticipatie Werk is een wezenlijk onderdeel, misschien wel de ultieme vorm, van het integratieproces van vluchtelingen. Wij streven ernaar om vluchtelingen zo snel mogelijk volwaardig deel te laten nemen aan het arbeidsproces. Gedurende dit proces staan hun talenten en ambities centraal.
Benieuwd om te zien hoe onze dienstverlening vluchtelingen een stap verder brengt? https://www.vluchtelingenwerk.nl/zuidwestnederland/participatie-en-arbei...
En we doen nog veel meer!
Ben je op zoek naar een partner om samen een project te ontwikkelen toegespitst op de situatie in jouw gemeente? Neem dan vooral contact op en we gaan graag in gesprek.
Via onze locatiezoekfunctie vind je gemakkelijk de contactgegevens van VluchtelingenWerk in jouw eigen gemeente. https://www.vluchtelingenwerk.nl/regio