Nalaten aan vluchtelingen

Vluchten is van alle tijden. Oorlog, honger, vervolging, terreur. Soms zien mensen geen andere uitweg dan alles wat hun dierbaar is achterlaten op zoek naar veiligheid. Niemand vlucht vrijwillig. Door VluchtelingenWerk op te nemen in uw testament kunt u ervoor zorgen dat wij ook in de toekomst kunnen blijven werken aan een samenleving waarin vluchtelingen welkom zijn en veilig kunnen bouwen aan hun toekomst.

Voor nalaten geldt: goed geregeld is een zorg minder. Als u wilt nalaten aan VluchtelingenWerk of een ander goed doel, dan is het nodig om een testament op te stellen. Maar er zijn nog meer goede redenen om een testament op te stellen.

Oriëntatiegids nalaten

Het opstellen van een testament is iets waarover je goed na wilt denken. Als u overweegt om na te laten aan vluchtelingen, dan kan onze gratis Oriëntatiegids nalaten u daar bij helpen. Naast praktische informatie bevat de gids inspirerende interviews met vluchtelingen, vrijwilligers en donateurs.

Ja, ik wil graag de 'Oriëntatiegids nalaten' bestellen

Bestel hier de gids >>

 

In onze ‘Oriëntatiegids nalaten’ leest u onder andere over:

 • Diverse manieren om na te laten aan VluchtelingenWerk Nederland: Erfstelling vs. legaat
  Bij een erfstelling benoemt u VluchtelingenWerk tot (mede-)erfgenaam. U laat dan uw gehele nalatenschap (of een deel daarvan) na aan VluchtelingenWerk.

  Bij een legaat krijgt VluchtelingenWerk een door u bepaald bedrag of goederen, zoals een huis of een effectenportefeuille.

 • VluchtelingenWerk als executeur
  De taak van de executeur is er voor te zorgen dat na uw overlijden alles wordt geregeld zoals u dat graag wilt. In sommige gevallen kunt u ook VluchtelingenWerk Nederland als executeur benoemen. Overweegt u om ons tot executeur te benoemen? Neem dan contact op met onze relatiemanager Onno Yska, zie hieronder zijn contactgegevens.
 • Een oriënterend gesprek met de notaris
  In alle gevallen is het nodig dat u naar de notaris gaat om uw wensen in een testament vast te leggen. Een oriënterend gesprek over de mogelijkheden is bij de meest notariskantoren gratis (eerste half uur). U kunt ook bellen met de notaristelefoon: 0900 346 93 93 (80 cent per minuut).
 • en nog veel meer

Relatiemanager Onno YskaHebt u nog vragen?

Heeft u (naar aanleiding van de oriëntatiegids) liever persoonlijk contact? Voor al uw vragen kunt u terecht bij onze relatiemanager Onno Yska. Hij kan u helpen om uw nalatenschap de vorm te geven die u wenst.

Onno Yska is telefonisch bereikbaar op werkdagen op 020 346 72 15. Of stuur hem een e-mail: oyska@vluchtelingenwerk.nl

Donateurs over nalaten

Antoine Fonville (67), Johke Heerkens Thijssen (73) en Marije Scheffers (71) hebben al besloten om na te laten aan VluchtelingenWerk. Hieronder leest u hoe zij tot deze beslissing zijn gekomen.

Antoine Fonville

'Ook in de toekomst moet er iemand opkomen voor vluchtelingen'

'Ik heb als vrijwilliger en als medewerker van VluchtelingenWerk gezien hoe belangrijk het is dat er een onafhankelijke organisatie bestaat die vluchtelingen bijstaat. Een organisatie die fungeert als luis in de pels van de overheid. Dat was tóén belangrijk en dat zal het ook in de toekomst zijn. Daarom staat VluchtelingenWerk Nederland in mijn testament.'

Het hele interview met Antoine Fonville leest u hier.

Donateur Johke Heerkens ThijssenJohke Heerkens Thijssen
'Vanzelfsprekend laat ik na aan vluchtelingen'

‘Dat een deel van de erfenis naar vluchtelingen gaat, is voor mij vanzelfsprekend. Van jongs af aan benadrukten mijn ouders: er zijn mensen met minder geluk. Voor hen moet je zorgen. Voor hen moet je ruimte maken. Mijn kinderen hebben allebei hun plekje in de maatschappij gevonden. Door mijn erfenis te delen met goede doelen, geef ik organisaties een zetje om ook anderen te helpen. Mijn zoon zegt dat ik veel te idealistisch ben, maar hij accepteert mijn keuze.’

Het hele interview met Johke Heerkens Thijssen leest u in de Oriëntatiegids nalaten.

Donateur Marije ScheffersMarije Scheffers
'Als wij er straks niet meer zijn, steunen we toch nog vluchtelingen'

‘Mijn man en ik zijn allebei opgegroeid in grote gezinnen. Of je nu met acht of tien mensen aan tafel zat, het maakte niet uit. Je leerde delen. De insteek “je bent niet alleen voor jezelf op de wereld”, hebben we dan ook van jongs af aan meegekregen. Het is een van de redenen dat ik al jaren donateur ben van VluchtelingenWerk. Sinds kort hebben we VluchtelingenWerk ook opgenomen in ons testament.’

Het hele interview met Marije Scheffers leest u in de Oriëntatiegids nalaten.

Grote erfenis van Joop Stubenitsky 

Eind 2020 ontvangt VluchtelingenWerk bericht dat de heer J.M. Stubenisky uit Oosterland is overleden en dat hij de organisatie benoemd heeft tot één van zijn erfgenamen. Later blijkt dat VluchtelingenWerk bijna 500.000 euro van hem erft, de grootste nalatenschap die de organisatie ooit ontving. Wie was J.M. Stubenitsky en waarom liet hij zo'n groot bedrag na aan VluchtelingenWerk? 

Ja, ik wil graag de 'Oriëntatiegids nalaten' bestellen

 • Informatie voor notarissen
  • Statutaire naam: Vereniging VluchtelingenWerk Nederland
  • Kamer van Koophandel-nr.: 40532333
  • Het fiscaal nummer / RSIN van VluchtelingenWerk Nederland: 0051.83.935
  • Zetel van vestiging: Amsterdam
  • Rekeningnr.: NL 22 FVLB 0225 8677 10
   Dit nummer is alleen voor het overmaken van bijdragen uit nalatenschappen.
   (Voor giften hanteren wij het volgende rekeningnummer: NL60 INGB 0000 1234 88)
 • Zelf online testament opstellen

  Makkelijk en voordelig zelf uw testament opstellen? VluchtelingenWerk werkt samen met Nunotariaat.nl. Dit initiatief maakt het mogelijk om zelf eenvoudig, snel en voordelig een testament op te stellen. Daarin kunt u, als u dat wilt, een legaat of een erfstelling voor VluchtelingenWerk regelen. Daarna maakt u een afspraak bij de notaris om uw testament te ondertekenen en is het geregeld.

 • Goede doelen werken samen

  Toegift.nl is een initiatief van bijna negentig goede doelen, waaronder VluchtelingenWerk Nederland. Via toegift.nl bieden de aangesloten organisaties informatie over de mogelijkheden die er zijn om een goed doel op te nemen in uw testament. Zo kunt u uw idealen laten voortleven. Op Toegift.nl vindt u meer informatie over nalaten en een aantal mooie filmpjes van mensen die hebben besloten om (een deel van) hun nalatenschap te schenken aan een goed doel.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: