Kampement

Dossier: één jaar na de brand in kamp Moria

Op 9 september 2021 is het één jaar geleden dat de verwoestende brand plaatsvond in kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Ondanks de mooie beloftes van Europese leiders toentertijd onder het motto 'No More Morias', lijkt de situatie voor vluchtelingen in het afgelopen jaar eerder verslechterd dan verbeterd te zijn.

Aan de hand van een ontluisterend achtergrondartikel, een aangrijpende podcast en schrijnende persoonlijke verhalen, praten we je bij.

Snel naar:

 


Moria 2 - hoe is de situatie nu?

Eind augustus bezochten we vluchtelingenkamp 'Moria 2' op Lesbos en spraken we met diverse lokale ngo's in Athene. De situatie voor vluchtelingen in Griekenland is mensonterend. Kaal. Heet. Hekken en prikkeldraad. Tenten en isoboxen – een soort mini-containers – strak in het gelid. Nauwelijks groen, nergens schaduw. In het nieuwe kamp op Lesbos is de menselijkheid ver te zoeken.

Lees het achtergrondartikel

 

 

 


Podcast: Een nieuw begin

In deze podcast vertelt de Syrische Abdelilah over zijn ervaringen in het vluchtelingenkamp Moria en hoe het voor hem was om op de vlucht te zijn. Zangeres Laura Jansen deelt haar verhaal over drie jaar vrijwilligerswerk in verschillende vluchtelingenkampen, waaronder Moria.

 

 


Foto van Zahra door Sayed Ahmadzia EbrahimiZahra's verhaal: 'Al vier jaar gebeurt er niets met onze asielaanvraag'

De van oorsprong Afghaanse Zahra werd geboren in Iran en vluchtte jaren geleden via Turkije naar Lesbos. Inmiddels is de 21-jarige al vier jaar gestrand in Griekenland en zit haar asielprocedure muurvast.


Het verhaal van Ali: 'Mijn gehandicapte moeder kan niet zonder mij.'

Ali's moeder Zena is zwak, ze heeft hart- en rugproblemen en zit in een rolstoel. Zij heeft asiel gekregen, de aanvraag van Ali is afgewezen. Een afschuwelijke situatie want wie gaat er dan voor Zena zorgen?


 


Idrees' verhaal: 'Lhbt’ers zijn niet veilig in het kamp'

Vanwege zijn homoseksualiteit moest Idrees naar Europa vluchten. Ook in kamp Moria kreeg hij maken met ernstig geweld. De politie liet hem aan zijn lot over. Zijn enige hoop is dat de Griekse overheid hem alsnog zal accepteren.

 


Yara's verhaal: 'Ik mag niet bij mijn familie in Zweden wonen'

Het gezin van Yara vluchtte naar Europa, zij overleefde als enige de bootreis naar Lesbos. In Griekenland kreeg ze asiel, ze woont nu in Athene. Maar veel liever zou ze bij haar familie in Zweden zijn, waar ze al twee jaar verbleef.

 


Steun voor vluchtelingen in Griekenland

De voortdurende en uitzichtloze impasse op de Griekse eilanden moet doorbroken worden. VluchtelingenWerk pleit voor een directe aanpak van de mensonterende situatie. Asielzoekers moeten in Griekenland asiel kunnen aanvragen onder veilige en gezonde omstandigheden en daarbij onafhankelijke voorlichting en hulp krijgen. Net als in Nederland.

Help ook mee en doneer direct

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: